De meeste mensen kennen de Bambino bouwstenen voornamelijk
als iets typisch Nederlands uit de jaren 60 en 70, alhoewel later de productie in
Spanje langer heeft geduurd als in Nederland.
Minder bekend is dat er ook gedurende een aantal jaren
Bambino is gemaakt, of op zijn minst verkocht, in de Verenigde Staten.
Op 31 Mei 1973, werd
door ene William J. Herrmann de BAMBINO TOY COMPANY opgericht in Birmingham,
Michigan, met maar liefst 50.000 aandelen. Een blik op de kaart leert dat het
hierbij gaat om een suburb van Detroit. (Dezelfde naam “William J. Herrmann” is
voornamelijk bekend van iemand die zou zijn ontvoerd door een vliegende
schotel, maar dat was waarschijnlijk iemand anders).
Door dezelfde persoon en bedrijf werd op 15 october van datzelfde
jaar octrooi aangevraagd voor een nieuw speelgoed genaamd “Baminoes”.
Hetzelfde adres vinden we terug op een klein vierkant plastic emmertje. Er passen zowaar 282 stenen in. Hierbij gaat het voornamelijk om gewone hele en halve bouwstenen, maar ook een aantal dekstenen, daken en een klein aantal open stenen. De nummers en de letters onder de stenen hebben een andere lay out dan de Nederlandse Bambino bouwstenen, dus mogen we aannemen dat ze waren geperst met andere mallen. Deze verpakking had blijkbaar geen wielen of ramen. Behalve een huisje tonen de bijzondere voorbeelden op het etiket een vliegtuig, een boot, een mannetje, een vierkante toren of raket, een benzine station?, een huiskamer ameublement? en een soort glijbaan.
Etiket met het adres in Birmingham, Michigan en bouwvoorbeelden |
Er waren op zijn minst twee afmetingen vierkante emmers. Het eenvoudige etiket op de grotere emmer toont hetzelfde postbus adres. Ook de inhoud blijkt kwalitatief niet te verschillen.
Twee afmetingen vierkante emmers van Amerikaanse Bambino bouwstenen. |
De Amerikaanse Bambinostenen werden aangeprezen als
“unbeatable blocks” in het vaktijdschrift “Early childhood Education” in Januari 1976:
Deze verpakking in detail:
Opvallend is dat er hier slechts één verpakking en prijs worden vermeld. Het gaat mogelijk om de verpakking die we terugvinden als Bambino in http://www.architoys.net/. Deze set bestond uit een lange donkere doos met een representatieve inhoud waaronder de bekende spits, de nieuwere vaste ramen van na 1971 en een plastic zakje met de klassieke wieltjes.
En de bijbehorende folder:
Zowel de doos als de folder bevatten de onmiskenbare Bambino bouwstenen, maar dan wel met de slogan “the better building toy” en als “A quality product of BAMBINO TOY CORPORATION” in Southfield Michigan, (een andere suburb van Detroit, ongeveer 5 Km van eerder genoemd Birmingham).
De wat sombere kleuren van de doos met fotos van een jongetje met Osmond-haar worden goedgemaakt door de frisse heldere opzet van de folder met de typische tekeningen van de Nederlandse Bambino stenen. De in de folder getoonde draairamen komen echter niet overeen met de nieuwere vaste ramen die we aantreffen in de verpakking. Beide types ramen komen echter naast elkaar voor in de Nederlandse folders van 1971 tot 1974. Merk op dat het katholieke kruis ontbreekt aan de decoratiefiguren!
De folder toont een aantal bouwsels die ook op andere Nederlandse folders voorkomen, maar de raket, het mannetje en het voorste gedeelte van de trein zijn verschillend. Een raket van Bambino, kort na de eerste maanlandingen, is een geslaagde vondst en we zijn tenslotte in Amerika. Verwonderlijk is echter wel dat de stenen van de raket en het mannetje (of is het een robot?) niet goed in verband zijn gebouwd. Daar komt nog bij dat de typische Bambino spits een basis van 4 bij 4 heeft, maar de raket heeft een doorsnede van 3 bij 3. Misschien waren er niet genoeg stenen in deze kleine verpakking voor een grote Saturnus 5 raket! Een gedeelte van de raket is met de nokken naar boven gebouwd, wat me doet vermoeden dat William Herrmann Bambino niet echt goed had bestudeerd.
De inhoud van de verpakking is te zien op de volgende foto, waarin echter de spits en de decoratiefiguren ontbreken:
Andere producten van de BAMBINO TOY COMPANY / CORPORATION
zijn te zien in een tekening in het al eerder genoemde tijdschrift “Early
childhood Eduction” in de editie van september 1977. De gepatenteerde “Baminoes” blijken een soort
bambino dominostenen te zijn en onder de tafel zien we “giant blocks” die
verdacht veel op de bekende “Medio Bambino” stenen lijken.
Een groot succes zijn de Bambino stenen in Amerika waarschijnlijk nooit geworden en ze zijn zelden terug te vinden op Ebay.
Op 15 mei 1981 werd de BAMBINO TOY COMPANY automatisch
ontbonden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten